Condoleanceregister voor Jaap Zeekant

22 juni 2020

Het zou zo’n mooi pinksterweekend worden, maar tot ons grote verdriet mocht het niet zo zijn.

door Redactie Vf

Donderdag, 28 mei, is Jaap Zeekant ons ontnomen. Founder en hoofdredacteur van Vakblad fondsenwerving, initiator en mede-initiator van Goede Doelen Nederland, voorheen VFI, Nederland Filantropieland, voorheen (na talloze fusies) het Nederlands Genootschap voor Fondsenwervers, de Nationale Vakdag Fondsenwerving, en talloze andere initiatieven. Een gigantisch verlies voor de familie, maar zeker ook voor de sector waar hij zo van hield.

Omslag van de rouwkaart voor Jaap Zeekant

Inmiddels heeft de familie al heel veel lieve persoonlijke reacties op het thuisadres gekregen. We hebben ook gemerkt dat er een grote behoefte is om ook publiekelijk op het overlijden te reageren. Daarom is het vanaf nu mogelijk voor al die mensen om een condoleancebericht achter te laten dat iedereen binnen de sector kan lezen.

Condoleances

 1. Marian Geling Schreef op 4 augustus 2020

  Ook ik heb Jaap in de jaren negentig leren kennen: hij als directeur van de Brandwondenstichting, ik als directeur van het Nationaal Ouderenfonds. Onze eerste ontmoeting was in Breukelen, bij de oprichtingsbijeenkomst van de organisatie voor fondsenwervers. Wat een bijzondere en leuke ontmoeting, beiden vol passie over ons werk.

  Onze paden hebben elkaar in de jaren daarna regelmatig gekruist, even bijkletsen, de ene keer wat langer dan de andere keer. Helaas is daar nu een eind aan gekomen.
  Ik wens zijn familie en vrienden heel veel sterkte

 2. Gerbren Deves Schreef op 16 juli 2020

  Jaap, wat vond ik het altijd leuk om je te zien en spreken. Ik zal nooit jouw opmerking vergeten nadat ik jaren geleden voor de eerste keer een ronde tafel-discussie had geleid op de Vakdag. Ik vertelde je dat ik het leuk zou vinden om vaker te doen, en dat ik dus beschikbaar zou zijn. Hierop zei je "Ja, je staat nu op de lijst, en het is onwaarschijnlijk moeilijk om daar weer vanaf te komen". Ik ga je missen. Sterkte aan Chris, familie, vrienden en aan iedereen die Jaap gaat missen.

 3. Leen Roeleveld Schreef op 15 juli 2020

  Jaap heeft ons (Matthat Software) verschillende keren bezocht. Op vakdagen ontmoette ik hem. Altijd in voor een praatje. Begeesterd als het over 'de sector' ging.
  We spraken Jaap voor het laatst begin dit jaar in ons kantoor in Gouda. Hij werd helemaal enthousiast van de ontwikkelingen waar we midden in zitten en had dat een vervolg willen geven. Het is er niet meer van gekomen.
  Veel sterkte aan de familie gewenst!

 4. GERDA HAVERTONG Schreef op 12 juli 2020

  Those we love don't go away, they walk beside us every day.
  Unseen, unheard, but always near, still loved and very dear.

  Onbekende dichter.
  Familie veel kracht en sterkte met dit grote verlies van een bijzonder mens!

 5. Lisette Schulp Schreef op 10 juli 2020

  Vanuit dbf kennen wij Jaap natuurlijk van 'zijn' Vakdag Fondsenwerving. De telefoongesprekken met Jaap voorbereidend op het jaarlijks event waren altijd prettig en ook op de vakdag zelf kan niemand zijn vrolijkheid en enthousiasme zijn ontgaan. Wat een mooie eigenschap.
  Wij wensen familie en vrienden veel sterkte toe.

 6. Marc Petit Schreef op 7 juli 2020

  Als Jaap aan de hemelpoort verschijnt en Petrus open doet, zal Jaap waarschijnlijk vragen: ‘Niet een beetje te vroeg ?’ Petrus raadpleegt zijn goddelijke administratie en antwoordt: ‘We twijfelden aan je geboorte datum en gezien je productie bij leven, schatte wij je in op negentig.’ Eenmaal aangeland in de hemel zal het niet lang duren voordat Jap een programma heeft opgezet om op aarde meer zieltjes te winnen.

  Twee jaar geleden was een podcast aanleiding om elkaar weer te ontmoeten. We kenden elkaar uit een vorig leven. Jaap directeur van de Brandwonden Stichting, ik directeur van het Nederlands Astmafonds. Daarna was het lange tijd stil tot ik Jaap met een paar van zijn rumoerige vrienden weer ontmoette op ledenvergaderingen van Nederland Filantropieland. We noemden ze ‘de boze mannen’. Maar later ontdekte ik dat die boosheid alleen maar betrokkenheid was. Liefde voor het vak, liefde voor de fondsenwerving. Als een van de nestors van deze professie koester je dit vak en blijf je kritisch naar iedereen die daar iets lelijks over zeg of het onvoldoende waardeert.

  Een van mijn laatste contacten met Jaap was tijdens een interview dat hij Margreet Plug en mij afnam in het kader van het samengaan van Nederland Filantropieland en Goede Doelen Nederland. Als rasechte onderzoeksjournalist kwam hij binnen met een houding van ‘Dit kan niet waar zijn, hier moet meer achter zitten’. Naarmate het gesprek vorderde werd het steeds meer ontspannen. We hebben gelachen en konden samen ook reflecteren op de eigenaardigheden van onze sector. Zijn artikel werd er een zonder kritische noot. Jaap zag dat het goed was.

 7. Jeanine van Abshoven Schreef op 6 juli 2020

  Vanuit Neos, wil ik graag ons medeleven tonen bij het overlijden van Jaap Zeekant. Ik kende Jaap niet persoonlijk, maar ben betrokken bij het werven van fondsen voor de maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld projecten. De vele kennis die wij hebben opgedaan heeft voor de cliënten van onze organisatie veel betekend; door het succesvol vinden van aanvullende financiering.

  De vele inspirerende artikelen en inzichten die wij daardoor hebben verworven hebben bijgedragen aan een beter perspectief voor kwetsbare burgers in onze regio.

  Wij wensen de familie en andere betrokkenen heel veel sterkte toe in deze zware periode en bij het verwerken van dit onverwachte grootse verlies.

 8. David Dixon Schreef op 6 juli 2020

  I am so very sorry to hear this news. I have known Jaap for more than 20 years, meeting him often at fundraising conferences in several countries, including at the Vakdag Fondsenwerving. More recently I have been living in Amsterdam so we would occasionally meet up for coffee or lunch.

  Jaap was a wonderful man who had a great influence on the world of fundraising in the Netherlands and also worldwide. For over 20 years I enjoyed meeting him at several conferences each year and was always inspired by his determination to improve every aspect of fundraising.

  More than that, he was a lovely person who was great fun to have lunch or a drink with. I will miss him!

 9. Daryl Upsall Schreef op 6 juli 2020

  I am deeply saddened that my great friend, college, comrade, and brother-in-arms for the Third Sector had died.

  He has been a force in the Dutch and international fundraising world for well over 30 years.Passionate about fundraising and it's professional development he has been a key figure inthe success of the International Fundraising Congress over the decades.

  Only a week or so before his death Iwas last with Jaap as was he getting on with planning the Dutch Fundraising Day for 2021 which I had promised to speak at; setting up an interview for publication in his magazine; expressing his deep commitment to the IFC and Resource Alliance and simply being the mighty Jaap Zeekant.

  May you rest in peace Jaap, though I am sure you are already writing about the situations, wherever you are!!!

  Jaap you will be much missed by many people, and not least me, my friend.

 10. Edwin Venema Schreef op 1 juli 2020

  Bij het verlies van een betrokken collega-hoofdredacteur
  Veel mensen in de sector meenden dat het wel water en vuur zou zijn tussen Jaap Vakblad en Edwin De Dikke Blauwe. Twee media op één kussen en de filantropieduivel ertussen, zoiets.
  Dat is een groot misverstand.
  Toegegeven, het begin, ruim vijftien jaar geleden, was wat onwennig. Maar al heel snel was er de wederzijdse persoonlijke waardering: los van ‘de blaadjes’ en de concurrentenclichés.
  We kwamen uit verschillende hoeken: Jaaps vertrekpunt en ‘fort’ was zijn ondernemerschap en bestuurlijke belangstelling, dat van mij de klassieke journalistiek. We kwamen elkaar in het midden tegen in onze analyses van ‘de sector’. Jaap met ongelooflijk veel kennis van het fondsenwervende cohort, waarvan ik veel geleerd heb. Hij wás de goedendoelenbranche.
  We overliepen elkaar zeker niet. Wat vrolijke lunches en vakbroeders onder elkaar bij grote evenementen: ‘wat vond jij hier nu van?’
  Ik leerde Jaap kennen als een man met een uitgesproken mening, maar ook een uitgesproken hart. Aan mijn afscheid van De Dikke Blauwe in 2018 wijdde hij een stukje waaruit diepe collegiale waardering sprak: een koninklijk gebaar.
  Graag zou ik hetzelfde gedaan hebben bij Jaaps afscheid van zíjn lovebaby: het Vakblad. Zijn afscheid is er nu echter een van de definitieve soort en daarbij past in de eerste plaats verdriet en ootmoed, maar daarna ook grote waardering voor een man die veel voor ‘Het Land van Goed Doen’ heeft betekend, als pionier, ondernemer, uitgever, hoofdredacteur. Maar voor mij bovenal als een fijne collega. Ik buig en wens zoon Chris en de familie heel veel sterkte toe.

 11. Edwin Schalk Schreef op 30 juni 2020

  Stil van.

  Ook ik, en ik weet vele anderen met mij, viel behoorlijk stil toen ik op een zonnige vrijdagmiddag de email opende met het totaal onverwachte en verdrietige bericht. Enkele dagen voor Pinksteren had ik nog een lang en geanimeerd gesprek met Jaap gehad dat om een vervolg vroeg.

  En dat gebeurde eigenlijk altijd zo. Met Jaap vroeg elk gesprek om een vervolg. Meer dan anderhalf decennium was Jaap voor mij een regelmatig contact punt in de sector. Jaap was een van die mensen met wie ik de modus had "agree to disagree". Met heel veel respect voor de niet-aflatende energie die in zijn kind "het Vakblad" werd gestoken door alle bergen en dalen die daarbij hoorden de afgelopen jaren.

  Namens mezelf en Ifunds kan ik dan ook oprecht zeggen dat wij allemaal de markante Jaap zullen missen. Zijn familie en naasten – met in het bijzonder Chris – wensen we veel sterkte.

  Edwin Schalk

 12. Team Nasau Fundraising (Bernice, Daphne, Dorit, Hans, Karen en Vera) Schreef op 29 juni 2020

  We zijn er stil van…

  Een man van grote betekenis voor de sector en ook voor Nassau Fundraising. Al meteen vanaf de eerste periode van ons bestaan konden we rekenen op een fijne samenwerking met Jaap, vonden we in hem een waardevolle sparring partner.

  Wij hebben de samenwerking altijd ervaren als warm, professioneel en betrokken. Jaap kon kritisch zijn, maar altijd vanuit de intentie om constructief te helpen. Zo hebben we vele mooie initiatieven samen kunnen opzetten.

  Marianne en Chris, wij wensen jullie veel sterkte en kracht om het verdriet te dragen.

  Jaap, we gaan je missen.

 13. Balt Leenman Schreef op 29 juni 2020

  Veel is al gezegd, ik waardeer Jaap om zijn tomeloze inzet en betrokkenheid rondom Vakdag Fondsenwerving. Mooie gesprekken ook. Jaap had voor mij een flinke gunfactor door zijn oprechte intenties. Voor mij totaal onverwacht het nieuws dat Jaap niet meer onder ons is. Je laat een flink gat achter Jaap, we missen je.

  Ik wens de familie en naasten veel sterkte toe met het grote verdriet deze markante man te moeten missen.

 14. René Bekkers Schreef op 29 juni 2020

  Jaap leerde ik kennen in de zijlijn van seminars, congressen en andere bijeenkomsten. Hij draaide al veel langer mee dan ik en kende iedereen. We konden goed met elkaar overweg. Zijn insteek was kritisch maar welwillend. Ik leerde Jaap pas goed kennen toen hij mij kwam interviewen voor het Vakblad. Supergoed ingelezen, tot in de voetnoten voorbereid. We gaan hem missen.

 15. Theo Hesen Schreef op 29 juni 2020

  Ik mocht Jaap al kennen sinds de begindagen van het Nederlands Genootschap van Fondsenwervers. Dat is al even. Jaap was een betrokken mens. Als het ging om het respect voor het beroep van fondsenwerver. Als het ging om de vernieuwingskracht van goede doelen. Altijd eigenwijs en nooit te beroerd om dat te laten merken. Een mens met karakter.

 16. Marc Wortmann Schreef op 29 juni 2020

  Jaap heeft mij in het jaar 2000 enthousiast gemaakt voor het vak van fondsenwerver, zoals zovele anderen en vroeg mij in 2001 hem op te volgen als voorzitter van het NGF. Hij bleef daarna ook altijd bezig met de branche, kritisch, betrokken en opbouwend en altijd onderzoekend. Ik heb veel van hem geleerd in de vele uren dat we met elkaar gepraat hebben, ook tijdens een aantal bezoeken aan de AFP conferenties in de VS. Maar ook van de talloze artikelen in het Vakblad. We zouden dit voorjaar nog een kop koffie drinken om bij te praten. Helaas is het er niet meer van gekomen.
  Veel sterkte voor de familie, we zullen hem erg missen!

 17. Hein Zoete Schreef op 27 juni 2020

  Ergens in de jaren negentig leerde ik Jaap kennen, eerst als klant en later als collega bij de Brandwonden Stichting. Het was een tijd waarin we als klein fonds volop in beweging waren. Met Jaap vaak als ideeenrijke vaandeldrager voorop. Hoewel we het inhoudelijk niet altijd over alles eens waren, overbrugden we die verschillen met gemak met humor, positiviteit en ondernemingszin. Het was een mooie tijd, waarin ik veel van Jaap geleerd heb en waarin we met elkaar, veel voor elkaar kregen en waarin we ook enorm veel plezier gehad hebben. Ik denk er regelmatig met een grote glimlach aan terug. Dus dank aan Jaap en mooi dat ik hem mocht kennen en met hem mocht werken. En sterkte voor allen die hem nu missen.

 18. FAIRSHARE Nederland Schreef op 26 juni 2020

  We hebben Jaap leren kennen als een enorme energieke en gedreven persoonlijkheid, vooruitstrevend, altijd in voor iets nieuws en met heel veel kennis van zaken. Heerlijk onafhankelijk en aanstekelijk eigenwijs. Een erg groot verlies voor zijn familie en zijn geliefde goede doelen sector. Wij wensen al zijn naasten heel veel sterkte toe. Michiel en Roelant. FAIRSHARE Nederland

 19. Wieb van de Donk Schreef op 26 juni 2020

  Wij wensen de familie en vrienden van Jaap heel veel sterkte toe met dit verlies. Een man wiens bijdrage aan onze sector en innemende persoonlijkheid door velen gemist gaat worden.Waarschijnlijk op de meest onverwachte momenten. Wij gaan zeker het moment missen dat Jaap, schuifelend door ons bedrijf, op zoek ging naar mensen die iets hadden gedaan voor hem op de vakdag of het vakblad. Met een doos wijn of boeken onder zijn arm, een praatje en een woord van dank... Vaak uitmondend in diepgaande gesprekken over fondsenwerving en de actualiteit... Een uurtje langskomen werd al snel een ochtend... We gaan je missen Jaap. Bedankt voor wie je was en wat je voor zo velen hebt betekend.

  Namens iedereen bij WWAV

 20. Liesbeth Van Uytven Schreef op 25 juni 2020

  De woorden vol lof die vakgenoten over Jaap schrijven zijn prachtig en helemaal terecht. Enthousiast, kritisch, gedreven en vol enthousiasme.

  De sector is een monument kwijt: we zullen je heel erg missen!

  Sterkte aan de familie.

 21. Patrick van Roest Schreef op 25 juni 2020

  Wat een hoop mooie en bijzondere reacties! En terecht! Voor een bijzondere man.
  Ik ben in 1999 begonnen met fondsenwerven en kwam al snel bij de NGF-bijeenkomsten terecht in Breukelen. Ik kan me de broodjes kroket nog goed herinneren ;-)
  Maar ik kan me natuurlijk vooral Jaap heel goed herinneren. Als een nestor was hij altijd betrokken bij initiatieven in- en voor de fondswervende branche. Waar ik hem dus regelmatig tegen kwam. Dit jaar zou ik voor het eerst spreken op de Vakdag en via via hoorde ik dat Jaap mij zo'n aardige vent vond ;-) Nou, dat was geheel wederzijds! En daarom schrok ik ook zo van zijn overlijden. Helaas ging de Vakdag niet door en heb ik Jaap ook niet meer recent persoonlijk gezien of gesproken. Maar ik weet zeker dat wanneer de Vakdag dit jaar weer wordt gehouden er ongetwijfeld een apart plekje is voor Jaap of dat hij op de een of andere manier wordt herdacht. Heel veel sterkte voor de familie met het gemis van Jaap. En ook sterkte voor de fondswervende branche, want ook voor de branche is het een gemis.

 22. Renata Burger Schreef op 25 juni 2020

  Op mijn werk vroeg een collega: wie is dat dan, Jaap Zeekant? Ik antwoordde: "Zo ongeveer de vader van de fondsenwervers." Heel veel sterkte aan de nabestaanden.

 23. Gustave Muteba Schreef op 25 juni 2020

  Trés Cher Jaap ,
  Que ton âme repose en Paix tu vas vraiment nous manquer .
  Tu as etais un personnage incontournable pour nous tous.
  Nous t'aimons á Jamais.😢

 24. Björn Stenvers Schreef op 25 juni 2020

  Heel veel sterkte voor familie, vrienden en oud collega's!

  Chris, namens alle collega's, oud collega's, bestuur en oud betuursleden van de Eye Care Foundation, ontzettend dank voor hetgeen je achter hebt gelaten.

  Liefs

 25. Björn Stenvers Schreef op 25 juni 2020

  Heel veel sterkte voor familie, vrienden en oud collega's!

  Chris, namens alle collega's, oud collega's, bestuur en oud betuursleden, ontzettend dank voor hetgeen je achter hebt gelaten.

  Liefs

 26. Ramses Man Schreef op 25 juni 2020

  Sommige mensen zijn zo vol leven en plannen, dat je je niet kunt voorstellen, dat ze er niet meer zijn. Jaap was zeker zo iemand. Ik vind het nog steeds een heel gek idee, dat we hem niet meer zullen zien, zijn karakteristieke stem horen, luisteren naar zijn grote verhalen. Jaap was ook voor mij, net als bij velen, in 2000 een van de eersten die ik leerde kennen in de fondsenwerving. In het begin nog als duo met Raymond, later met Jan en tenslotte vooral met Chris. Jaap deed het goed in duo's, vooral omdat hij constant wilde sparren, uitdagen en delen. Toen ik hem in 2003 opvolgde als voorzitter van het NGF, kon ik hem altijd bellen voor raad. Het contact bleef door de jaren, vaak tijdens de VOC etentjes. De ritjes samen in zijn Espace, de Americana muziek keihard aan. Vorig jaar reed Jaap nog helemaal naar Brussel, om me daar op te zoeken. Er was bij ons allebei veel gebeurd in de 6 jaar dat we elkaar niet fysiek gezien hadden. Tijdens een lange lunch hebben we met elkaar bijgepraat. Nog steeds dezelfde Jaap, nog steeds zo trots op Marianne, Chris en Suzanne. En nog steeds vol plannen voor onze sector. Jaap, ik heb je denk ik nooit voldoende bedankt voor je advies en je vriendschap. Hopelijk heb je het wel zo gevoeld. Marianne, Chris en Suzanne, heel veel sterkte met het verlies van jullie man en vader.

 27. Bernard Ross Schreef op 24 juni 2020

  Jaap you were a very special friend and colleague. Always ready with smile and the time to talk. I will miss you as will so very many of your friends and those who looked to change the world for the better.

 28. Gea Broekema Schreef op 24 juni 2020

  Ik leerde Jaap kennen toen ik mijn eerste voetstappen zette op het pad van fondsenwerving. Dat is ruim 30 jaar geleden toen ik cursus volgde waar Petra Hoogerwerf de cursusleider was. Een van de gastdocenten was Jaap. Ik zie hem nog staan. In zijn spijkerbroek met spijkerjasje omringd door collectebussen en campagnemateriaal. Hij was toen directeur bij de brandwondenstichting. Zij les heeft een diep indruk achtergelaten. Zijn no-nonsense aanpak en ‘doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg’ houding. En wat kon hij boeiend, energiek en met passie vertellen. Wat ik ook nog goed weet hoe hij vertelde hoe hij met beperkte middelen een campagne in elkaar te sleutelde. Hij liet zien hoe zijn twee kinderen met blonde koppies op een prachtige manier figureerde.
  Vanaf dat moment heb ik altijd contact gehouden met Jaap. Ik kon altijd met vragen bij hem terecht. Ik werkte toen nog bij het VUmc en had collecte bussen nodig voor het VU onderzoek naar Kinkerkanker. We mochten collecteren in het oude stadion van Ajax in de Meer. Het leek mij logisch om collectebussen te vragen bij het KWF. Dat lukte niet want men werkte niet mee aan een lokaal initiatief tegen kinderkanker. Collecteren was voorbehouden aan de landelijk collectebusfondsen. Ik belde Jaap en natuurlijk mocht ik de bussen van de brandwondenstichting gebruiken. Jaap bracht ze, gaf nog wat tips en wenste me succes. Jaap keek altijd naar het grote geheel en was wars van belemmerende procedures. Het Goede Doel, groot of klein heeft zijn arbeidzame leven geïnspireerd.
  Ik kwam Jaap de jaren daarna nog tegen bij congressen. We maakte een praatje en gingen weer ons eigen pad. Toen ik mijn eigen werkzame leven beëindigde vanwege gezondheidsredenen zocht Jaap mij op. Hij heeft een mooi afscheidsinterview met mij gehouden voor het vakblad. Daar waren een aantal sessie voor nodig. Want we bespraken altijd de hele wereld. Goede Doelen, de misstanden in de politiek, de gezondheidszorg waar we beiden mee te maken hebben gehad. Ik ben associatief maar Jaap was dat in het kwadraat.
  Waar we ons samen kwaad over hebben gemaakt is de kindertoeslagaffaire bij de belastingdienst. We mailde heen en weer. Jaap maakte een scherpe editorial over de overheid waar we als burger niet meer op konden vertrouwen.

  Jaap motiveerde mij om de draad weer op te pakken. Ik wilde graag als vrijwilliger weer iets betekenen. Ik had veel gelezen over de tabakslobby, hoe twee longartsen zich daar al jaren voor inzette en hoe zij uit de alliantie rookvrij werden gewerkt. Dit was ons eerste project samen. Een project wat we deze zomer zouden afronden. Jaap coachte mij met schrijven, als altijd optimistisch en energiek. ‘Ga maar schrijven, we zien wel waar het uitkomt’.
  Zo was ik nu bezig met een artikel over de fondsenwervende TV-actie voor de Caribische eilanden. Het was klaar en Jaap zou de eindredactie doen. Ik wachtte in spanning af wat hij er van zou vinden. Meestal kreeg ik diezelfde dag al een eerste reactie. Deze reactie zal ik niet meer van hem krijgen.

 29. Caroline Vlietstra Schreef op 24 juni 2020

  De eerste keer dat Jaap en ik elkaar spraken, besloot hij dat ik toegevoegd zou worden aan zijn vaste redactieteam. Hij had nog wel een vraagje: hoelang wilde ik eigenlijk nog doorwerken? Ik moest even slikken van deze 'recht-voor-zijn-raap vraag', maar ik vertelde hem dat ik van plan ben 100 te worden. Ik zou dus nog wel even doorgaan met werken. Jaap had, zo vertelde hij, hetzelfde plan.
  Jaap, ik vind het zo spijtig dat je leven anders is gelopen en je plan niet is uitgekomen!

  Chris, Marianne en Suzanne, heel veel strekte in deze bizarre tijd.

 30. LVW Advies Schreef op 24 juni 2020

  Zolang wij bij de wereld van fondsenwerving betrokken zijn, was Jaap er ook. Met veel betrokkenheid zette hij zich in voor de professionalisering van het vakgebied en maakte hij mensen warm voor het vak. We zullen zijn enthousiaste persoonlijkheid en onze samenwerking rond de Vakdag missen.

  Wij wensen familie en naasten veel sterkte.

  Fusien, Hans, Marischka, Sofie

 31. Jeroen Kimmel Schreef op 24 juni 2020

  Jaap staat bekend om zijn gedrevenheid en passie voor de sector. Hij had een onuitputtelijke energie en motivatie. We gaan een groot inspirator missen. We wensen Chris en familie veel sterkte om dit grote verlies te verwerken.

  Team PSI Vransen

 32. Maarten de Vries Schreef op 24 juni 2020

  Twee jaar geleden schreef ik mijn laatste bijdrage voor het Vakblad Fondsenwerving. Door gezondheidsredenen gaf ik vanaf de zijlijn een commentaar op ons speelveld. Jaap bedankte mij voor onze tientallen jarenlange samenwerking als lid en schrijver van het blad. Nu is het mijn beurt om Jaap te bedanken en te gedenken voor het vele dat hij de filantropische sector heeft nagelaten. Daarbij moet ik mij helaas beperken.
  Jaap was in de eerste plaats een geëngageerd fondsenwerver. Zijn passie voor de kunst voor het vak was tomeloos. Het mooie van ons vak is dat de werving van fondsen gebaseerd is op de goede daden van goede gevers maar ook afhankelijk van het juiste doen van professionele wervers.
  Het vakblad gaf hem een podium om zijn kennis en ervaring over die kunst over te brengen en wist hij mensen voor het vak te interesseren. Een groot voorbeeld was de Amerikaanse Vereniging van Fondsenwervers (AFP). Die vereniging had een eigen vakblad, een jaarlijks landelijk congres en organiseerde vele regionale bijeenkomsten. Voorts had die vereniging eigen opleidingen en eigen ethische code.
  Samen met anderen heeft hij zich ingespannen om ook in ons land een professionele opleiding van de grond te krijgen. Ook beschikken wij nu over een eigen vakvereniging met een eigen ethische code. Het vakblad was daarbij van groot nut.
  Jaarlijks werkte Jaap ook mee aan het International Fundraising Congres in Noordwijkerhout. Ook dat was een voorbeeld. Uiteindelijk kregen wij in 2007 een eigen Nationale Vakdag Fondsenwerving. Vanaf die eerste keer tot de laatste bijeenkomst was Jaap daar zeer nadrukkelijk bij betrokken.
  We hebben veel aan Jaap te danken. Gemakkelijk is het allemaal niet gegaan. Er waren veel tegenslagen en enige tijd grote zorgen over zijn gezondheid. Ook dat leek allemaal verleden tijd.
  Het bericht van zijn overlijden heeft mij zeer aangegrepen.

  Nogmaals wens ik Marianne, Chris en Suzanne veel sterkte toe bij dit tragische verlies.
  Maarten de Vries.

 33. Gerrit Nagel Schreef op 24 juni 2020

  Wat een ongelooflijk triest bericht was dat toen Chris het overlijden van Jaap wereldkundig maakte een paar weken terug!
  En voor mij en voor velen met mij denk ik ook nog eens ongehoord onverwachts.

  Heb voor het eerst kennisgemaakt met Jaap bij de 'doorstart' van de Vakdag aangezien wij wel oren ernaar hadden om daar acte de presence te geven.
  En aldus geschiedde!
  Daarna ook nog eens een mooi stuk in het Vakblad om onze business over het voetlicht te brengen.

  Jaap's expertise en kennis op dit vlak was geweldig. 'Mister Fondsenwerving' in optima forma maar dat niet alleen.
  Vooral een mooi en betrokken mens, inspirerend en altijd open voor andere meningen en ideeën.

  Wat moet dit een verschrikkelijke klap zijn voor zijn naasten.

  Daarom heel veel sterkte gewenst aan familie en naaste vrienden.

  We gaan Jaap ongetwijfeld heel erg missen!

 34. Steve Thomas Schreef op 24 juni 2020

  I first met Jaap through my friend Jan Krol. We always talked at the IFC. I found that he loved the IFC as do I. We were lobbying for a better conference over the last few months. Jaap was a 'nice' man in the best of senses. Our friendship was shining example of the special bond between the Dutch and Canadians. He is sorely missed.

 35. Nicole Bakker Schreef op 24 juni 2020

  De Hollandsche Molen wenst de familie veel sterkte bij dit plotse overlijden. Jaap was een drijvende kracht en heeft veel mooie dingen gedaan voor de fondsenwervende organisaties. Zijn overlijden is een groot verlies.

 36. Marianne de Visser, raadslid WRR Schreef op 24 juni 2020

  Jaap was de belichaming van de filantropie in Nederland. Hij heeft niet alleen zijn warme belangstelling getoond bij de presentatie van onze Verkenning over filantropie (Filantropie op de grens van overheid en markt), maar heeft ook nog een terechte, kritische noot laten horen bij de reactie van de ministerie van VenJ op deze Verkenning. Zoals een goed journalist betaamt. Wij wensen zijn familie heel veel sterkte toe met het verwerken van dit grote verlies.

 37. Erik Boerrigter Schreef op 24 juni 2020

  Jaap Zeekant heeft heel veel voor fondsenwervende organisaties betekend. Daarbij vergat hij niet de kleinere goede doelen, die vaak innovatief en met weinig middelen fondsen werven. Des te meer is zijn overlijden een gemis voor de sector.

  We wensen familie en vrienden veel sterkte bij dit verlies.

  Namens Partin, Lucy Engelen & Erik Boerrigter

 38. Jacob Møllemose Schreef op 24 juni 2020

  What a great loos for us all, with Jaap gone a wonderfull man and fundraiser will be missed.

  My thoughts to out to you the family, he will be rememberd well.

 39. Marjon Staal Schreef op 24 juni 2020

  Jaap leerde ik in de jaren negentig kennen bij het Genootschap voor fondsenwervers. Hij was een goede coach voor mij, ik heb veel van hem geleerd. Hij maakte tijd voor je vrij en luisterde, trok zijn conclusie en adviseerde. Hij heeft hart voor onze branche, kritische denker en een echte bouwer. Dag Jaap, ik ga je missen. Marianne, Chris en Suzanne heel veel sterkte toe.

 40. Sander van Hesteren Schreef op 24 juni 2020

  Veel te vroeg om het leven en daarmee onze prachtige sector te verlaten. Dank je wel Jaap voor alles wat je gedaan hebt. We zullen je missen...

  Heel veel sterkte voor Marianne, Chris en Suzanne gewenst bij dit grote verlies.

 41. Coby Maasbach Schreef op 24 juni 2020

  Heel veel kracht bij het dragen van dit grote verlies.

 42. Herman Vransen Schreef op 24 juni 2020

  Ik heb altijd een warme relatie gehad met Jaap. Ik genoot van onze maandelijkse gesprekken over ons vak. In de loop der jaren zijn wij ook bevriend geraakt. Ook heb ik daardoor Jaap van een andere kant leren kennen. Toen mijn schoonzus en mijn beste vriend geveld waren door Corona was Jaap degene wie mij elke week belde. Een icoon is er niet meer wat zal ik onze gesprekken missen!

  Ik wens Marianne, Chris en Suzanne veel sterkte toe.

 43. Nienke Teunissen Schreef op 24 juni 2020

  In het leven zijn er mensen die ongemerkt je hart binnen kruipen, daar gaan zitten en nooit meer weg gaan. Zo ook Jaap bij mij. Ik vind het bizar en onwerkelijk dat hij er niet meer is en ga hem op zo veel manieren en momenten en missen. Ik ben heel blij dat ik hem heb mogen leren kennen, dat ik onderdeel mocht zijn van zijn wereld van fondsenwerving en dat ik veel van hem heb mogen leren: gedrevenheid, zorgzaamheid en een gulle lach voorop.

  Waar je nu ook bent Jaap, ik wens je het allermooiste feestje!

 44. Bertus Akse Schreef op 23 juni 2020

  Jaap heb ik persoonlijk niet gekend, maar uit alle berichten die ik lees was het een bijzondere man.

  Namens alle vrijwilligers van Stichting Manna wens ik alle betrokkenen, familieleden maar vooral Marianne, Chris en Suzanne veel sterkte en kracht toe.

  Houd Moed!!!

 45. Jessica George Schreef op 23 juni 2020

  Jaap heeft onmiskenbaar heel veel betekend voor de fondsenwerving en een grote bijdrage geleverd aan de kwaliteit en professionalisering van de sector. Het maakt trots om een fondsenwerver te zijn!

  Ik wens zijn familie veel sterkte met het verlies.

 46. Arné Dutij Schreef op 23 juni 2020

  Jaap, jij bent de persoon die mij binnen heeft gehaald in de wereld van fondsenwerving, dat vergeet ik nooit meer en daarvoor ben ik je dankbaar!

  Te vroeg om te gaan maar verdrietig genoeg is het niet anders. Ik wens de familie sterkte met dit grote verlies!

 47. Mariska Schreef op 23 juni 2020

  Ken Jaap uit mijn begintijd in de sector en toen ik betrokken raakte bij NGF, maar we hadden geen persoonlijke band meer de laatste jaren. Heb hem wel gevolgd natuurlijk en na elke Vakdag die ik bezocht, stuurde ik hem een bedankje en compliment, want zonder Jaap als aanjager was dit allemaal niet tot stand gekomen en was de sector niet waar we nu zijn. Wat is zijn heengaan een gemis voor velen, zoals ook uit alle berichten blijkt!

  @familie en intimi, sterkte met het verdriet om deze enthousiaste, fijne, constructief-kritische, daadkrachtige en Goede man te moeten missen.

 48. LouAnn Goudmijn Schreef op 23 juni 2020

  Persoonlijk hebben wij geen kennis mogen maken met Jaap zelf. Wij kennen zijn naam, gedachtengoed via onze stichting. Toch willen wij onze oprechte deelneming aan familie en vrienden geven. Heel veel sterkte
  Bestuur Stichting Probs4You

 49. Carola Goosens Schreef op 23 juni 2020

  Gecondoleerd. Ik wens de familie heel veel sterkte met dit grote verlies.

 50. Joop Bouma Schreef op 23 juni 2020

  Jaap was voor mij een topjournalist met het hart op de goeie plek.

  Hij voelde zich, volgens mij, ook eerst en vooral journalist en daarna pas bladmanager, fondsenwerver of raadgever. Wroeten en discussies aangaan, hij genoot er van. Hij voelde feilloos waar het fout zat.

  Praten met Jaap, was praten met een gelijkgestemde. Hij heeft zich daadwerkelijk ingezet voor de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

  Een bijzonder mens, een geweldige collega.

  Het is triest dat hij er niet meer is.

 51. Erica Waasdorp Schreef op 23 juni 2020

  Geschokt kreeg ik dat email die morgen. Sterkte voor Jaap's familie.
  Ik kende Jaap nog uit mijn Nederlandse tijd, maar ik leerde hem beter kennen nadat ik naar Amerika emigreerde 27 jaar geleden.

  Ieder jaar maakten we even tijd voor een bakkie als ik op het IFC zat en ook als hij naar de VS kwam met de nederlandse delegatie.

  Steeds vol energie, met nieuwe ideeen en hij heeft zo gigantisch veel gedaan voor de goede doelen in Nederland en zelfs daarbuiten. Jaap, bedankt! Ik zal je missen maar vooral de Nederlandse goede doelen zullen je missen. Met grote bewondering, Erica uit Amerika.

 52. Will van Heugten Schreef op 23 juni 2020

  Gecondoleerd met het verlies van Jaap.
  Met het veel te vroege heengaan van Jaap heeft de sector een markant figuur verloren.
  Zijn gedrevenheid maakte dat hij afwisselend geliefd en verguist werd. Neemt niet weg, hij bracht dingen wel in beweging. Alleen maar gebaande paden bewandelen brengt ons nergens en dat deed hij dus ook niet.

  Sterkte voor de familie.

 53. Eelco Keij Schreef op 23 juni 2020

  Een enorme schok, een enorm verlies: anders kan ik het overlijden van Jaap niet samenvatten.
  Fondsenwerving in Nederland, fondsenwervend Nederland, fondsenwervers in Nederland - alles en iedereen kende Jaap, want Jaap was de link en de schakel, bijzonder plezierig om mee samen te werken, en altijd proactief meedenkend. Iedereen vroeg Jaap om raad, betrok Jaap bij nieuwe ideeën en volgde inhoud en ontwikkelingen bij Vakblad Fondsenwerving nauwgezet. Zelf was ik daar geen uitzondering op: alhoewel we elkaar vanuit het buitenland maar sporadisch konden zien, was het contact er zeker en meer dan eens deed het IFC of de Vakdag dienst als de broodnodige locatie van bijpraat. Wat volgde was dan steevast een gesprekscombinatie van filantropie en politiek, uitmondend in verschillende actiepunten - we waren beiden van dezelfde partij, en dat gaf een extra klik.
  Eind mei spraken we af dat ik zou helpen met de fondsenwervingslobby richting de politiek. Wat spijt het me verschrikkelijk dat we deze lobby zonder jou moeten voortzetten. Maar voortzetten, dat zullen we, nu deels ook als eerbetoon.

 54. Gerrit Kulsdom Schreef op 23 juni 2020

  Beste Chris, wat een afschuwelijk bericht.

  Voor jou en alle andere familieleden gecondoleerd met het overlijden van Jaap.

  Ik kende je vader al geruime tijd, sinds de jaren 80 toen ik met hem in contact ben gekomen, eerst door de door hem vertegenwoordigde fondsen en mijn activiteiten voor de uitgaven op het gebied van het notariaat.

  In 2013 heb ik de eer gehad hem te ontmoeten op de golfbaan in Abcoude mede door mijn activiteiten voor o.a. Voor nu en later/SdU en Fikkerts/KNB waar wij in jullie Vakblad fondsenwerving redactioneel ook vermeld werden bij nieuwe uitgaven.

  Hij was een fijne man in de omgang en een genoegen om met hem samen te werken, de vaak telefonische gesprekken die wij hadden waren zeer amicaal en ik was onder de indruk van zijn know-how op het gebied van de fondsenwerving en alle zaken er omheen zoals het uitgeven van het Vakblad en de Vakdag Fondsenwerving.

  Jammer dat we hem los moeten laten, we gaan hem missen en wij wensen jullie veel sterkte met de verwerking van het grote verlies.

  Gerrit Kulsdom, Sales and Services

 55. Ides Debruyne Schreef op 23 juni 2020

  Ik ken Jaap al heel lang en het was telkens een blij weerzien. We kwamen elkaar meestal op VVOJ-conferenties tegen. Maar daarnaast leerde hij me genereus ook hoe je moet fundraisen. Ik ben één van zijn leerlingen. Hij was een meester. Ik wens de familie veel kracht met dit grote verlies.

 56. Team Mindwize Schreef op 23 juni 2020

  Wat een heftig en onverwacht bericht kregen wij vrijdag te horen.

  Niet alleen zullen we een aardige man missen. Ook zullen we Jaap herinneren als een strijdbaar man met een groot hart voor het vak. Iemand die altijd vooraan stond om fondsenwervers in hun mooie en waardevolle vak te steunen.

  Wij wensen de familie veel sterkte met het verwerken van dit grote verlies.

  Team Mindwize

 57. Janneke Tigchelaar Schreef op 23 juni 2020

  Jaaps naam en zijn enthousiasme met relatie tot fondsenwerving kwam ik afgelopen jaren vele malen tegen. Van zijn initiatieven heb ik diverse graantjes meegepikt. Veel dank Jaap.

 58. Martijn Schreef op 23 juni 2020

  Ik heb altijd heel plezierig contact met Jaap gehad. Een man die bruiste van de verhalen en anekdotes, en oprechte passie had voor de fondsenwervende sector. Het was altijd leuk om hem te spreken en samen vooruit te kijken. Vooruit gaan wilde hij heel graag - zijn interesse in innovatie in de sector was groot, en daarin vonden we elkaar.

  Ik wens iedereen die dicht bij Jaap stond heel veel sterkte toe bij het verwerken van dit gemis. We leven met jullie mee.

 59. Jordan van Bergen Schreef op 23 juni 2020

  Dit nieuws sloeg denk ik voor iedereen als een bom in.

  Heel wat discussies met Jaap gehad. Ook vaak lijnrecht tegenover elkaar. Voor zover ik weet konden we dit wel altijd waarderen van elkaar.

  De vakdag fondsenwerving zal ook nooit meer hetzelfde zijn. Laten we hopen dat die dit jaar op welke wijze dan ook nog doorgaat zodat we Jaap kunnen eren tijdens de vakdag fondsenwerving.

  Heel veel sterkte de komende tijd voor de familie en alle betrokkenen.

 60. Tim Klein Haneveld Schreef op 23 juni 2020

  Wat een ontzettend onverwacht en verdrietig nieuws. Ik heb Jaap slechts een paar keer ontmoet; het klikte vanaf het eerste moment. Uiteindelijk heeft onze samenwerking geresulteerd in de Vakblad fondsenwerving app. Zijn idee en gelukkig heeft hij de app nog mogen ervaren. Ik herinner hem als een enthousiaste, positieve man die overliep van bruisende ideeën. Ik zal het contact met hem missen. Veel sterkte voor Chris en de andere familieleden in de verwerking van dit grote verlies.

 61. Willem Geluk Schreef op 23 juni 2020

  BESTE JAAP,

  VOOR MIJ HEB JIJ EEN PLEK BINNEN DE VERNIEUWDE NEDERLANDSE CANON.

 62. Theo Schuyt Schreef op 23 juni 2020

  De sector filantropie in Nederland verliest met de plotselinge en onverwachte dood van Jaap Zeekant een enthousiaste filantropische pionier van het eerste uur. Een bevlogen man die aan de wieg stond van de professionalisering en de vormgeving van filantropie en fondsenwerving in Nederland. Begin jaren negentig van de vorige eeuw was hij actief bij de oprichting van het Nederlands Genootschap van Fondsenwervers. Bijeenkomsten in Breukelen voor het delen van ervaringen en het opbouwen van deskundigheid. Oog voor nieuwe ontwikkelingen in het buitenland. Het vertalen en delen van deze kennis in zijn Vakdagen Fondsenwerving. Een solidaire collega; een uitstekende journalist. Geloof in zijn missie, ook in tijden dat het financieel niet meezat. Jaap sponsorde met het Genootschap van Fondsenwervers, met onder andere Gea Broekema, de toga die ik in 2001 bij de aanvaarding aan de VU van de eerste leerstoel filantropie in Nederland droeg. Elke keer, als ik hem aantrek, denk ik daaraan en dat zal nu, meer dan ooit het geval zijn. Jaap, dank!

 63. Jelle van der Meer Schreef op 23 juni 2020

  De tijd stond even stil toen ik de mail van zoon Chris ontving! Want mijn jongere kameraad Jaap zou nooit meer antwoorden op mijn regelmatig verzonden mails, zijn telefoontjes en de mijne, wanneer ik hem weer een nieuw Initiatief aankondigde om de wereld wat mooier te maken! En inderdaad vond ik steeds binnen de 24 uur zijn reactie om verder te kunnen gaan!

  Jaap en ik kenden elkaar al vanaf de jaren '80 en ontmoetten elkaar voor het eerst in Utrecht. En was hij toen ook politiek actief, ik meen bij DS70 - of was het bij D66 en ook daarvoor bevlogen! Later zocht ik hem op ergens in Haarlem, van waar hij de Fondsenwerving in Nederland aanstuurde! En nog later dit deed vanuit Abcoude! En vroeg ik hem of er een dynastie "Zeekant" aan het ontstaan was! En daar had hij ook lol in/om !

  Ik zal Jaap missen als geen ander! Maar weet ik als 82-jarige zeker dat ik hem zal terugvinden op de 'eeuwige jachtvelden'! - later en als het kan, nog .... heel veel later! En verheug ik me nu al op ons gezamenlijke pilsje!

 64. Evert de Vos, voorzitter VVOJ Schreef op 23 juni 2020

  Beste familie van Jaap Zeekant,

  We zijn geschokt door het overlijden van Jaap. We hebben hem leren kennen als een betrokken en kundig verenigingsbestuurder en een hartelijk mens.

  Hij trad aan als bestuurslid van de Vereniging voor Onderzoeksjournalistiek (VVOJ) toen de organisatie zich in een moeilijke periode bevond. Het vorige bestuur was in zijn geheel afgetreden na een verschil van mening dat de vereniging diep verdeelde. Het nieuwe bestuur, waar Jaap al snel de lastige functie van penningmeester ging vervullen, moest de scherven bijeenrapen en het vertrouwen van leden en sponsoren weer herwinnen. Hij deed dat met volle overgave uit betrokkenheid met de onderzoeksjournalistiek. Zo stond hij aan de basis van een verbeterde financiële administratie, nieuwe statuten en een nieuw sponsorplan. Zijn inzet voor de VVOJ was groot, zelfs op momenten dat het met hem lichamelijk minder ging.

  Discussies met Jaap konden wel eens fel zijn, veranderingen konden wat hem betreft een stuk sneller, maar ook dan bleven de persoonlijke verhoudingen goed.

  We zullen Jaap missen.

  Evert de Vos, Voorzitter VVOJ

  Wilco Dekker, medebestuurslid VVOJ 2014-2019

 65. Reinier Spruit Schreef op 23 juni 2020

  Wat een vreselijk nieuws. Jaap was een bijzondere man en hij zal heel erg gemist worden. Ik kende Jaap al zo lang ik in deze sector rondloop. Met zijn sterke meningen en prominente aanwezigheid kon je niet om hem heen. Dat deed hij heel knap. Zijn bijdrage aan de sector was enorm en ik ben hem altijd heel dankbaar geweest voor zijn passie voor het vak fondsenwerving. Hij was een groot ambassadeur voor het vak en dat had/heeft het vak nog altijd hard nodig. Ik hoop dat mensen dat zullen herinneren in zijn nalatenschap, want dat zou betekenen dat hij zelfs na zijn dood nog bijdraagt aan de verdere professionalisering van ons mooie vak.

  Heel veel sterkte de komende tijd voor de familie en alle betrokkenen.

 66. Jelle van der Meer Schreef op 23 juni 2020

  De tijd stond bij mij even stil toen ik de mail van Chris ontving! Mijn jongere vriend Jaap was niet meer! Jaap, die ik al aanvang Jaren '80 leerde kennen in Utrecht, en die toen ook politiek al actief was - ik meen bij DS 70 of was het D66 - ik weet het niet meer. Maar wat ik wel weet, is dat het tussen ons direct klickte en we elkaar veel te vertellen hadden als gelijk-geaarden!

  Later zocht ik hem ook nog op in Haarlem

 67. Jo Koster Schreef op 23 juni 2020

  Jaap had altijd goede aandacht voor onze kleine stichting. Was belangstellend, stimulerend, adviserend. Zo blijft hij in herinnering. Veel sterkte voor jullie.

 68. Monica van Harn Schreef op 23 juni 2020

  Een groot verlies voor het vak.

 69. Inez de Ligt Schreef op 23 juni 2020

  Bedankt Jaap, omdat het vak fondsenwerving in Nederland op de kaart hebt gezet!

 70. Jack Simons Schreef op 23 juni 2020

  Beste Jaap en familie, via de vandaag heeft Jaap mij, eerst als bezoeker en daarna als deelnemer, laten kennismaken met de branche waar hij zich met hart en ziel ingezet heeft. Bedankt Jaap.

 71. Jeroen van Bijnen Schreef op 23 juni 2020

  In gedachten drink ik een glaasje wit met je Jaap en steken we een sigaartje op!

  Ik wens de familie alle sterke.

 72. Jeanette Eesmann Schreef op 23 juni 2020

  Je kon het met Jaap eens zijn of niet, maar een ding is zeker - hij heeft nooit voor zijn eigenbelang gewerkt maar de charitatieve sector op de eerste plek gezet.

  Onze sector verliest een onbaatzuchtige strijder, die zich niet schroomde geluid te maken als het van voordeel voor de sector was.

  Ik zal hem, zijn ideeën, zijn vragen, zijn support en zijn gezelligheid gaan missen!
  Ik wens zijn familie veel sterkte met de verwerking van dit grote verlies.

 73. Bert-Jan vanRein Schreef op 23 juni 2020

  Het alweer jaren geleden dat ik persoonlijk een paar keer (zakelijk) contact had met Jaap. Een vakman, vriendelijk en met hem kan je goed zaken doen. Wij missen of beter nog de wereld mist mooie mensen zoals hij. Ik wens familie en vrienden veel sterkte!

 74. jeroen talens Schreef op 23 juni 2020

  Hallo Jaap,

  Nu je er niet meer bent, realiseer ik me dat ik vrijwel niets van je weet. Geen idee hoe oud je was of waar je woonde. Of je in God geloofde of meer in toeval. Okay, ik overdrijf. Ik ken je zoon, waarover je sprak alsof hij de verbeterde versie van jou was. En het voelt alsof ik je dochter ken, jouw persoonlijke held-van-de-zorg, waar je supertrots op was. Maar verder?

  Ik weet bijvoorbeeld niet of je bang voor de dood was. Je was in elk geval niet bang voor het leven. Ik heb zelden iemand meegemaakt met zoveel lust for life. De afgelopen jaren zwierde je op ongezette tijden mijn leven binnen. Om te informeren waar de nieuwe column bleef. Om me om te kopen met een fles wijn. Om vol vuur te vertellen welke toekomst je in gedachten had voor het Vakblad en de Vakdag. En om je daarna snel weer uit de voeten te maken. Op weg naar nieuwe avonturen, denk ik. Want het leven was natuurlijk veel te kort voor al jouw plannen.

  Nu je er niet bent hoor ik nieuwe dingen over je. Directeur zus, initiatiefnemer zo. Wist ik allemaal niet. Geeft ook niet. Ik zal je niet herinneren om je uitgestrekte cv. Ik bewonder vooral je grenzeloze nieuwsgierigheid. Je honger naar nieuwe uitdagingen. Je vermogen om zonder angst in elke diepte te springen. Natuurlijk, je kon een oude mopperkont zijn. Als de dingen niet snel genoeg of goed genoeg gingen. Of als de naam ‘Mona Keizer’ viel. Maar ook dan was je bedoeling zuiver. Ook dan was je doel goed.

  Jaap, het was een eer om voor jouw Blad te schrijven. Net zoals het een eer was om op jouw Dag te spreken. Maar het was vooral een eer om je - een beetje - te kennen. Ja, ik snap het, ‘waardering na de dood is: moment gemist’. Maar ik denk dat je dit allang van mij wist.

  See you in another life…

  Jeroen Talens

 75. Philip Schellekens Schreef op 23 juni 2020

  Een van de besprekingen die ik met Jaap mocht doen was een lunch aan het water die ik nooit zal vergeten. Jaap deelde zoveel kennis van de markt. Van leuke anekdotes, huidige ontwikkelingen tot serieuze voorspellingen. Ik had daar tot en met het diner willen zitten.
  Voor mij een icoon in deze branche.

  Heel veel sterkte voor de familie gewenst.

 76. Caroline van Wijngaarden Schreef op 23 juni 2020

  Ik ken Jaap van de Vakdag Fondsenwerving, waar ik altijd foto's mocht maken. Ieder jaar was het weer fijn om door de enthousiaste Jaap ontvangen te worden in de Kuip in Rotterdam! Hij noemde het altijd een jaarlijkse date ;) Wat een gemis! Ik wens alle familieleden vrienden en fondsenwervingscollega's van Jaap veel sterkte toe! Bedankt Jaap dat ik je ieder jaar een dag mocht ontmoeten!!

 77. Marjolein Schreef op 23 juni 2020

  Lieve Jaap - we missen je! Je grote glimlach, altijd positief, altijd constructief en vol goed advies. Maar ook vol dromen en visie en grappen. Ik heb met je gelachen - en grote en kleine drama's in de wereld van fondsenwerving gedeeld. Dat had ik heel graag nog tientallen jaren langer met je gedaan. Heel veel sterkte aan je familie, we nemen te vroeg afscheid van een geweldige man.

 78. Feikje Veen Schreef op 23 juni 2020

  Bijna 25 jaar geleden kwam ik bij de Brandwonden Stichting werken en vrij snel daarna kwam Jaap bij de Stichting binnen, ik herinner mij hem als een vrolijke fijne man, al is het lang geleden dat wij daar samen hebben gewerkt.
  Jaap werkte toen samen met Nico Venne, dat waren geweldige tijden, met ze' n allen zorgen voor inkomsten voor een beter leven van mensen met brandwonden!
  Ik wens de familie heel veel sterkte met dit grote verlies.
  Feikje Veen

 79. Walter van Kaam Schreef op 22 juni 2020

  Jaap leerde ik tegen het einde van vorige eeuw kennen via de toenmalige nonprofit-sectie van de DMSA, de voorloper van wat we nu kennen als de DDMA. Jaap was bevlogen als het over de volle breedte van ons vak ging, waarover we sindsdien vele uren gesproken hebben en onze wederzijdse meningen toetsten. Wat zal ik die gesprekken missen.

  In de daaropvolgende twintig jaar werd Jaap een goede vriend. Altijd bezig met de chari-sector en daarbinnen specifiek met de rol van fondsenwervers. Zijn activiteiten droegen bij aan het volwassen worden van ons vak. Hij stimuleerde iedereen in zijn omgeving om zijn/haar kennis te ontwikkelen en te delen, initieerde vele initiatieven om dat mogelijk te maken, betrok daarbij talloze mensen die de sector nieuw betraden en bouwde ondertussen aan een imposant nationaal én internationaal netwerk van gelijkgestemden. Met een gulle lach was hij soms ook kritisch en heeft hij onze sector regelmatig wakker geschud.

  De laatste jaren werkten we meer dan ooit samen. Vrijwel wekelijks hadden we contact. Enkele weken geleden zat hij nog in mijn achtertuin en hadden we het over dromen, wensen en verwachtingen. Zijn diepe wens om zijn eerste bezoek aan Route 66 met Marianne een vervolg te geven. En of dat wel kon 'zolang Trump daar president was'. Over hoe trots hij was op Chris en Suzanne. En welke plannen hij met Vakblad en Vakdag allemaal nog had.

  En toen kwam dat vreselijke telefoontje.

  Onze branche is een icoon verloren. Er zijn weinig mensen die decennia lang zo betrokken zijn geweest bij goede doelen in Nederland en daarbuiten en zoveel tot stand hebben gebracht. Jaap verdient het om nooit vergeten te worden. Ik ben hem dankbaar voor al hetgeen hij betekent heeft!

  Marianne, Chris, Suzanne, ik wens jullie veel sterkte met het verwerken van het verlies.

 80. Kevin Kibble Schreef op 22 juni 2020

  Good bye mate, we enjoyed many a good meal ruminating on the pains of magazine publishing. Enjoy a toot at the eternal bar!

 81. Derek Humphries Schreef op 22 juni 2020

  I met Jaap 30 years ago. His kind smile was a constant. A humorous bar-buddy, an astute journalist, a kind sharer of his vast experience, an enthusiast for fundraisers and fundraising, and passionate about changing the world for the better. Up until the week he passed away we were sharing ideas about how to share knowledge and experience with the wider world. A generous spirit and a gent. Deep condolences to Chris and the family.

 82. Jeroen Hogenhout Schreef op 22 juni 2020

  Jaap Zeekant was mijn vriend. Ik had dit nooit zo vol overtuiging op durven schrijven als ik niet van de familie had gehoord dat dat gevoel wederzijds was.

  Wat Jaap en ik deelden was een diepe bewogenheid waar het om onze (kwetsbare) democratie en rechtsstaat gaat. Mijn werk komt eruit voort, en dat van hem ook. Er was daarom weinig uit te leggen als we samenwerkten. Het leek wel vanzelf te gaan. Telefoongesprekken duurden al snel een uur of langer en ze waren altijd leuk, interessant en leerzaam. Ik ben hem dankbaar voor zijn werk, zijn steun en voor al het plezier dat we samen hebben gehad.

  Ik zie Jaap voor me zoals hij aan een tafeltje zat in De Eendracht in Abcoude, glimlachend over zijn bril kijkend en een kolenschop van een hand uitstekend. Klaar voor weer een inspirerend gesprek. Ik mis dat ontzettend.

  Ik wens Marianne, Chris en Suzanne veel liefs en kracht toe.

 83. Petra Hoogerwerf Schreef op 22 juni 2020

  De laatste woorden die Jaap me appte waren ‘Hou me op de hoogte ’met een duim omhoog. Dat was typisch Jaap. Optimistisch en aanmoedigend, als hij ergens in geloofde. Hij heeft veel mensen, vaak achter de schermen, geadviseerd en begeleid. Humor, chaos, multitasking, ideeënrijk en analytisch. Jaap was een topfondsenwerver in de periode dat hij o.a. werkte bij de Nederlandse Brandwondenstichting. Bovenal is Jaap van grote waarde geweest voor de charitatieve sector. Hij was initiator van tal van initiatieven om kennis te delen. Het vak van fondsenwerving ging hem oprecht aan het hart. Als hoofdredacteur van het Vakblad kon hij kritisch zijn en dat heeft een sector ook nodig. Zo kon hij zich opwinden over de nieuwe Telecom-wet die slecht zouden uitpakken voor de sector. In 1993 leerde ik Jaap al kennen. In al die jaren werd hij mijn sparringspartner en vriend, die altijd bereikbaar was. Met wie ik hartelijk kon lachen om al datgene wat we wat luchtiger moeten opnemen in het leven. De sector mist een initiator, spraakmaker en top-fondsenwerver. Ik wens de familie veel sterkte om dit grote gemis een plek te geven.

Hieronder kun je een condoleancebericht achterlaten

Close